Klassieke homeopathie is een natuurlijke geneeswijze, waarbij gekeken wordt naar de samenhang van klachten en symptomen. De homeopaat schrijft een middel voor dat zoveel mogelijk overeenkomt met de symptomen die de persoon in kwestie laat zien. Via dit zorgvuldig uitgekozen homeopathisch middel, wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam geactiveerd en daardoor verminderen of verdwijnen de klachten/symptomen.

Naast dat het een natuurlijke manier van genezen is, is de klassieke homeopathie ook een holistische geneeswijze, wat betekent dat de mens als geheel centraal staat. Als lichaam en geest niet in evenwicht zijn, kan een mens kwalen krijgen of ziek worden. Het belang is dan ook om niet alleen de symptomen te onderdrukken, maar het evenwicht te herstellen.

Deze manier van werken is gebaseerd op de ideeën van Samuel Hahneman, de grondlegger van de klassieke homeopathie. Hahneman ontdekte dat het behandelen van alleen een klacht niet voldoende is. Om het probleem echt op te lossen, moet op een dieper niveau naar de patiënt gekeken worden. Er zijn namelijk verschillende factoren die invloed hebben op het ontstaan  van klachten en deze factoren verschillen per patiënt.

Het uitgangspunt van de klassieke homeopathie is dat ieder individu anders is. Er bestaan dus ook geen standaardmiddelen, omdat er ook geen standaardmens bestaat. Bij 10 verschillende mensen, allen met dezelfde klachten, kunnen 10 verschillende homeopathische middelen passen.