Een behandeling bij een klassiek homeopaat begint met een eerste gesprek (consult), waarin alle klachten worden uitgevraagd:

Eerste consult

Dit is een gesprek van 1,5 á 2 uur, waarin ik probeer zo zorgvuldig en volledig mogelijk jouw biografie in kaart te brengen. Aandachtspunten zijn onder andere jouw  fysieke en/of emotionele klachten, (kinder)ziekten, erfelijke belastingen, leefstijl, slaap en voedingsvoorkeuren. Waar heb je last van, sinds wanneer, wanneer heb je er last van en wanneer wordt het erger of juist beter? Alles is belangrijk. Met al deze informatie kan ik een zo goed mogelijk (homeopathisch) beeld van je vormen. Na dit eerste consult ga ik jouw casus uitwerken en een homeopathisch geneesmiddel bepalen.

Vervolgconsulten

Omdat klachten bijna altijd een combinatie zijn van leefstijl, emotionele gesteldheid en fysieke belasting vraagt het meestal de tijd om dit alles te genezen, daarom is in de regel na zes weken en na 15 weken een vervolgconsult. In de vervolgconsulten van ongeveer een uur worden alle veranderingen in kaart gebracht die ontstaan zijn nadat je het homeopathisch middel bent gaan gebruiken. Op basis van de in kaart gebrachte veranderingen wordt bepaald of je door kan gaan met hetzelfde middel of dat er eventueel een ander middel moet worden voorgeschreven.

De duur van de behandeling

De duur van de totale behandeling is van vele factoren afhankelijk, onder andere jouw eigen vitaliteit, maar ook de ernst en de complexiteit van jouw klachten. Maar ook of het acute dan wel chronische klachten zijn. Dit alles is bepalend voor de duur van de behandeling. Acute klachten, zoals bij een trauma het geval is (bijvoorbeeld een val van een trap of het overlijden van een dierbaar persoon) vragen meestal een korte behandelingsduur. Zeker als het nog niet zo lang geleden heeft plaatsgevonden. Chronische klachten vragen meer tijd.